Gastronomia Leszno

Czy należy inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest łatwym kawałkiem chleba. Osoby bez żadnego doświadczenia, bez żadnych zdolności powinny doskonale zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeśli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze powinny sobie zdawać sprawę z kilku rzeczy. Przede wszystkim powinni postawić na pewny personel. Szef kuchni, kelnerzy a także manager to podstawa. Druga rzecz tyczy się właściwości samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym lokalem gastronomicznym jest restauracja. Nie sprawdzi się ona jednakże na malutkich, lokalnych rynkach. W wypadku mniejszych miejscowości warto pomyśleć o kebabie, budce z burgerami czyli ogólnie fast food. Należy również zdawać sobie sprawę, iż gastronomia nie jest tanim interesem. Na wejście postulujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, potrzebne sprzęty oraz naczynia- to wszystko mnóstwo kosztuje. Sporo będzie trzeba także wydać na dostanie niezbędnych koncesji, chociażby na sprzedaż alkoholu. W skali roku wartość takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w biznes gastronomiczny powinno się również wziąć pod uwagę specyfikę regionalnego rynku. Restauracja z wyższej półki z pewnością nie sprawdzi się na małym, lokalnym rynku na przykład na osiedlu z dużej płyty. Tymczasem czynsze w centrum potężnych miast są w istocie niesłychanie wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Brak jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy w związku z tym na początku nasze predyspozycje, nasz zapał do prowadzenia interesu a dopiero później bierzmy się za prowadzenie swojego przedsiębiorstwa.


Możliwość komentowania jest wyłączona.